Apua stressinhallintaan

Onko stressi peikko, jonka haluaisit saada pois elämästäsi? Stressiä ei tarvitse kokonaan välttää, koska liian stressitön elämä tylsistyttää mielen. Mutta stressin olisi oltava hallittavissa ja hyvää, se laittaa asiat tapahtumaan, mutta ei valvota öitä tai tapa luovuutta ja elämäniloa.  
Nykyhetkessä jokaisen stressinsietokykyä koetellaan. Toisilla on enemmän resilienssiä eli kykyä sietää kriisejä kuin toisilla. Hieno asia on se, että jokainen pystyy kehittämään omaa resilienssiään. Samat hyvinvoinnin peruspilarit liikunta, ravinto, uni ja rentoutuminen rakentavat perustan myös vahvalle resilienssille.  
Jos olet kovin stressaantunut tällä hetkellä, älä tee liian rankkaa treeniä, vaan vaihda juoksulenkit muutamaksi viikoksi kävelyihin luonnossa ja tehojumpat rauhallisempiin jooga- tai pilatestyylisiin tunteihin. Jos aloitat liikunnan lähes nollasta, tee se hiljalleen kehoasi kuunnellen. Valitse esimerkiksi sellainen laji, jota olet aina halunnut koittaa tai jota olet joskus nuorempana harrastanut ja josta pidit kovasti. 
Sienestämässä kuusimetsässä
Ravinnon suhteen neuvoja on loputtomasti. Mutta paras vinkki on syödä mahdollisimman prosessoimatonta ruokaa eli alusta asti itse tehtyä. Ruoan ei tarvitse olla makujen ilotulitusta joka päivä, vaan aitoja makuja yksinkertaisilla resepteillä. Kasviksia puolet lautasesta ja kotimaisia marjoja päivittäiseen käyttöön ja valkoinen sokeri vähemmälle käytölle. Arkea ja myös stressiä helpottaa huomattavasti, jos ruokaa tekee valmiiksi rasioihin useammalle päivälle, eikä jokaisen työpäivän jälkeen tarvitse mennä ruokakauppaan miettimään nälkäisenä “mitäs tänään syötäisiin”. 
Uni on ollut valitettavan aliarvostettua viime vuosikymmenet. 2000-luvun alussa oli hienoa, kun joku kehaisi pärjäävänsä vain viiden tunnin unilla. Onneksi asiat ovat muuttuneet ja unen tärkeyttä on ryhdytty painottamaan. Iltoihin voi muodostaa omat nukkumaanmenorutiinit. Kännykkä, tabletti ja tv kannattaa laittaa pois käsistä tai kiinni reilua tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa. Pieni rentoutumishetki valmistelee unentuloa. Esimerkiksi lempeä venyttely kynttilänvalossa rauhallisen musiikin tahdissa tai piikkimatolla makoilu saa mielen ja kehon rentoutumaan unia varten. Rentoutuskaupan valikoimasta löydät täsmätuotteet juuri näihin hetkiin. Muista myös hiljentää kännykän hälytys/ilmoitusäänet.  
Rentoutumista olisi siis hyvä harrastaa päivittäin. Oman elämänsä voi kokea niin kiireiseksi, että koko ajan on joku asia kesken, eikä aikaa rentoutumiselle ei ole. Tällöin elimistön sympaattinen hermosto käy ylikierroksilla ja stressitasot pysyvät korkealla. Tämän vastavoimaa parasympaattista hermostoa voi herätellä esimerkiksi hengitysharjoituksilla, jolloin keho ja mieli alkavat rauhoittua. Helppo hengitysharjoitus on pidentää uloshengitystä ja pitää pienet tauot ennen sisään- ja uloshengittämisen aloittamista. Jo näin pienellä teolla pystyt rauhoittamaan hermostoasi. Rentoutumista on myös kaikki kiva tekeminen, jossa unohdat arjen kiireen ja huolet. Yleensä mieluisa harrastus tekee tämän luonnostaan. Jos sinulla ei ole tällä hetkellä harrastusta, voisitko aloittaa uuden harrastuksen?  
Jos liikut Kanta-Hämeessä lauantaina 29.10.22, lämpimästi tervetuloa Turengin Wanhalle Asemalle klo 11-14 inspiroitumaan juurikin liikunnasta, ravinnosta ja rentoutumisesta. Pääset tutustumaan tähän tapahtumaan tarkemmin Inspiraatiolauantain Facebook-sivun kautta. 
Tunnelmallista syksyä toivottaa
Ilona 
Inspiraatiolauantain mainos